måndag 14 november 2011

Förberedelser för världens bästa jul i år, och i framtiden!


Förberedelserna inför Lilos första jul har varit igång ett tag. För mig är december typ den bästa tiden på hela året nämligen. En sak som jag själv alltid, alltså ALLTID, har önskat mig är en paketkalender. Jag är uppväxt hos min pappa och han är liksom inte av den pyssliga sortens föräldrar. När Daniel berättar om tiden då han fick öppna paketkalender som bonusmamman Lisbeth gjort, lyssnar jag med stooora öron och jag skulle tippa på att det tindrar i ögona på mig.

Nu är det i alla fall min tur att vara förälder, och inte nog med det, jag är ju av den pyssliga sorten. Jag tror inte att ni kan förstå hur mycket jag har längtat efter den här tiden. Att vara förälder och fira jul med ett barn. Detta året är verkligen världsbäst. Nu står vi inför en tid där vi ska skapa vår familjs traditioner och jag fullkomligt ÄLSKAR det!

Den första traditionen som vi ska snacka om här är paketkalendern. Vi har valt att kalla det för Paket- och Aktivitetskalender istället. Just för att jag inte tror på att köpa massa blaj som samlas på hög och det får heller inte bli allför dyrt. Istället köper vi ett fåtal saker som är genomtänkta för att passa Lilo och vissa saker är sånt som hon ändå behöver. Aktiviteterna står för exempelvis pepparkaksbak, pryda apelsiner med nejlikor, klä granen osv osv. Alltså traditionella julbestyr som vi ändå skulle gjort under månaden. När vi väl bestämt oss kan jag dela med mig av vår kalender så ni får se själva.

På bilden ovan ser ni två av sakerna som kommer ingå. En julsamling Pixi-böcker och en mjuk pepparkaksgubbe. Jag rekommenderar verkligen den där julsamlingen, både till barn som själva kan läsa men även till barn som Lilo, för hon älskar när man läser och visar upp fina bilder. Pixiböckerna kan man med fördel dessutom dela på, för att på så sätt få flera paket, ett par tre stycken kan det allt bli.

Vissa kanske skulle säga att det är mer mamman än Lilo som får glädje av kalendern. Det låter tråkigt tycker jag. Självklart kommer ungen bli glad, det vore ju tråkigt att tänka något annat. Hur gör ni i en familj? Och ni som ännu inte har barn själva, hur hade ni det själva, fanns det någon kalender?

20 kommentarer:

mallan sa...

hemma i det mallanska hemmet körde vi med chokladkalendrar. ;) detta fenomen förde jag även vidare till maxen ett år och gissa vem som varje morgon satte sig utanför skåpet med kalendrarna varje morgon så fort han hörde att jag var uppe. Det var en bra tradition tyckte han ;)

Mya sa...

Sicka gottegrisar ;-)

Emma sa...

Hihi.. vad roligt. Planerar exakt samma här, pyssel och paket. Planerar så att det knakar... ligger tom sömnlös.. suck. Vart har du köpt de små böckerna? Såna måste införskaffas. Idag virkade jag en lussekatt.. haha :)

Elin sa...

Mysigt med paketkalender! Det hade vi med, men i form av en liten korg på dörren till vårt rum. Tyvärr köper vi färdiga legokalendrar i år, till barnen. Legokalendrar är rätt bra när det är större (och totalt insnöade på lego). När det har tröttnat på det hamnar det i Legolådan och blir till vanliga legobitar :)

Här blir det även julstrumpor (hemma sydda).

Du är ju bara bästa mamman liksom!!!

P.S. Pepparkaksgubben du köpt är nog från filmen "Toy Story".....? Och ruggigt gullig!

Kramar och lycka till med julpysslet.

webmosterhelene sa...

Vi hade Paketkalender så jag var barn. 4 barn totalt gav 6 klappar var och det var hur spännande som helst!

När Robin ich Martin var små broderade jag en Paketkalender och de fick öppna såna fram tills 12-13-årsåldern. Sen har den varit en prydnad mest.

Nu finns det två små i huset igen, men vi kör igång med paketen först nästa år då Charlie är 1,5 år. Då får de ha lite skoj. I år hoppar vi över det hela, tror jag fast nu lockas jag ju att starta 1 år tidigare än jag tänkt

webmosterhelene sa...

Jag glömde, vi kör julstrumpa med tidning, nåt godis och så ett pyssligt paket eller liknande under huvudkudden på julaftonsmorgonen.

Mya sa...

Elin: Pepparkakan Peppe kommer ifrån Teddykompaniet. Det finns även en flicka som heter Peppelina. Vi köpte Peppe i en presentaffär på Överby för 69 kronor. Å nu när jag googlar så ser jag ju att jag verkligen betalade överpris. Iof tillkommer det ju porto på sakerna man beställer på nätet och ibland finns det ju tom ett minsta ordervärde. Så det kanske inte var så farligt ändå.

Legokalendrar tycker jag verkar kul. Det blir ju verkligen något att pyssla med för barnen, inte bara äta en chokladbit. Är det små byggsatser i varje lucka?

Kramar

Mya sa...

Emma: Å jag önskar att jag oxå kunde virka. En lussekatt låter ju som en perfekt present i kalendern.
Böckerna köpte jag på Adlibris. Har även sett dem i bokhandeln men det är billigare att köpa dem på nätet och definitivt i de här samlingsboxarna. Styckpris blir dyrare.

Hoppas du oxå visar upp din kalender!
kramkram

Mya sa...

Helene: Ja visst är det svårt att låta bli. :) Kul ide med julstrumpan tycker jag. Man kan aldrig ha för många traditioner väl? ;)
kramar

Mya sa...

Hittade en länk till Peppe. Tyvärr är den slut här men Peppelina finns. Men om man vill ha Peppe så googla och så finner ni säkert någon annan shop som har. http://www.jollyroom.se/teddykompaniet-peppe-liten.html

Monnah sa...

Det är klart man ska ha en kalender! Vi var smarta och skaffade tre barn. Det går nämligen att dela kalender upp till fyra barn, men sedan är det kört (5 är inte delbart med 24...). Vi har några smågrejer, men också aktiviteter. Förra kalendern fick barnen en extrastor grej, och det var en EGEN burk Ben&Jerry's-glass. Det du! :) Mest uppskattat på alla år.

Linda sa...

Vi hade alltid varsin paketkalender hemma och jag älskade det! Jag skulle gärna ha en även nu, men jag tror inte att någon vill göra en till mig när jag är 30 år, haha! :)

Kramar

Linnea sa...

Vi brukade ha pusselkalender när jag var liten. Mamma slog in varje bit i ett litet paket och så skiftades jag och mina syskon om att dra en bit och lägga på sin plats. På julafton var där varsin bit som gjorde pusslet helt. Billigt och enkelt men vi uppskattade det :)
Ser fram emot att se er kalender!

Angela sa...

Vilken superbra idé med en paket-och aktivitetskalender! Så blir det ändå av att man gör allt det där som man tänkt, typ baka pepparkakor... smart! Det ska jag lägga på minnet till framtiden.

När jag var liten fick jag minsann ingen paketkalender och jag var grymt avundsjuk på min kompis som hade världens finaste som hennes syster hade sytt till henne. Så mitt framtida barn ska definitivt få en! :)

Anna G sa...

Jag fick också paketkalender när jag var liten har nog kvar den i gömmorna. Min ungar har fått paketkalender vissa år och paket kombinerat med uppleveser vissa år. Nu i år blir det chokladkalender till de stora och en söt ide som jag hittade på Pinterst "Elf on the shelf". En lite nisse ( eller annan figur jag ska virka en ren) som gör olika saker varje dag. Första december ska Rudolf få komma med ett brev där han beskriver vem han är och lite vad som kommer hända.Sitter och klurar på uppdrag och upptåg som han ska få hitta på. Kommer vara alltifrån idag ska vi baka lussekatter till oj nu har Rudolf hittat på tokigheter hängt hannes kallingar i granen :) Ska göra lite olika så det passar alla olika åldrar är ju lite utmaning när jag har barn i storlek 14-1.5 år :) Mysigt att skapa nya traditioner i er familj <3
kram

Anonym sa...

Men så härligt! Jag ser fram emot att få läsa om hur ni gjort kalendern. Kram

Min plats i solen sa...

Hej Mya!

Tack för hälsningen hos mig! Vad glad jag blev! :)

Visst är det så att julen blir extra rolig då man blir förälder. Man vill ju ge sina barn den härliga jul man själv upplevde som liten och gärna upphöjt gånger två. ;)

Här hemma gick vi verkligen all in" när vi fick barn och barnen har växt upp med både paketkalender och chokladkalender (precis som maken hade då han var liten, jag hade aldrig någon paketkalener). Döttrarna får ta varannan dag och trots att de nu är tonåringar och mamman försker föra på tal att avskaffa den där paketkalendern så vill de att den ska vara kvar även om det numera blir mycket pennor, nagellack, godis, hårsnoddar och liknande. ;)

Lycka till med er fina kalender och njut av er första av många härliga jular tillsammans med Lilo.

Kram Lotta

Mya sa...

Så kul med så många berättelser om era kalendrar eller tankar om dem. Tack :) Alltid kul att få dela idéer tycker jag.

:)

kela sa...

vi hade paketkalender som mormor och morfar ordnade. Morfar hade dessutom gjort själva kalendern :-) Det var allt möjligt i den där, men ett år mins jag speciellt, då fick jag små bin i varje paket (typ som smurfarna) och lite möbler och grejer till dem. På julafton var det ett kuvert med en skattkarta så fick jag leta efter paketet och det var huset till bina. (smart att dela upp ett större paket sådär tycker jag :-)) Vi kommer köra paketkalender till Signe med, men blir nog först nästa år. Men ideen med aktiviteter blandat tycker jag var super! Den snor jag nog rätt av ;-)

fialoppan sa...

Å vad jag blir sugen på att fixa paketkalender nu! Har en som Albin fått vissa år men har nu blivit utkonkurrerad av legokalender. Nästa år får det nog bli paket igen, Hugo hade nog inte accepterat att öppna varannan/var tredje dag ;)! Har också gjort så med aktiviteter, pepparkaksform = idag bakar vi osv. Det är lätt att det blir skitsaker annars om man inte vill lägga hur mycket pengar som helst. Pixiboxen var ju superfin, älskar också pixiböcker! Vi har en hel väska, har massa kvar sen jag var liten. Måste nog ändå slå till på denna! Kramkram!