torsdag 17 november 2011

Vad blir det för mat?


Ni som hängt med ett tag vet ju att jag inte är någon kock precis. Jag tänkte att det skulle bli en ändring på det nu. Fast kock låter ju i och för sig som ett lite värt stort ord. Men ni fattar. Jag ska stå i köket och laga mat helt enkelt. Dagens middag ser ni ovan. Idag har jag lagat laxburgare, potatismos, stuvad spenat och romsås till det. Känn på den!

För att göra det hela lite lättare har jag samlat ihop våra recept i en pärm, vilket gör det lättare när matlistan och handlingen ska planeras. Med våra recept menar jag de stackars recepten som går på repeat här hemma. Jag har tröttnat på mattjatet som alltid slutar med det samma gamla vanliga. Eftersom nytänket aldrig kommer och de där planerade stunderna letandes efter recept på nätet aldrig inträffar är det ju lika bra att inse att vi ändå alltid slutar vid köttfärssåsen. Köttfärssås, köttfärssås eller köttfärssås liksom. 

Så, så är det med det. Nu är recepten/middagsförslagen uppskrivna i pärmen och hela livet kändes helt plötsligt lättare. Det var en fröjd att planera veckans måltider ska ni veta!

Jag tar alltid emot tips på middagar. Men tacos, korv stroganoff, pannbiff, pannkakor och såklart köttfärssåsen är exempel på sånt som redan finns noterat. Jag eftersökte även tips på fejjan igår och då fick jag förslaget fläskpannkaka. Det har jag ju aldrig gjort men det ska säkert gå. Positivt tänkade!

Har ni något förslag som jag bara mååååste skriva in i samlingen?

9 kommentarer:

kela sa...

Jag planerar också vecka för vecka. Skulle inte klara mig utan att göra det. För som du säger, den där köttfärsåsen går om och om igen och står man där i affären utan en ordentlig matlista blir det ingenting vettigt alls.

En stor favorit här hemma är fetaostbiffar med rödbetstzatsiki. Mums :-)

Biffar: fetasost, rödlök (finhackad), köttfärs, ägg, färska (eller frysta) kryddor tex. basilika -gör som pannbiffar och stek eller grilla.

Rödbets tatziki: riv råa rödbetor, blanda med grekisk yougurt, lite honung, citron, slat och peppar

servera med rostade rotgrönsaker.

Det är mums mums mums...


jisses vad sugen jag blev nu då.....

kram

Linda sa...

Allt-i-ett-kyckling! Klyfta potatis, morötter, paprika och rödlök. Lägg i en ugnsform. Skala en hel vitlök, lägg i klyftorna i formen. Lägg över kycklinglår. Ringla över olja, krydda. (Salt, peppar, oregano.) In i ugnen tills allt är klart. 225 grader, kanske en timme? Smula över fetaost innan servering. Hur gott som helst, och verkligen supersmidigt!
Lycka till!

Guldkant sa...

Yammi, jag är imponerad. Stuvad spenat!!!

Här hemma har 80-tals klassikern kyckling med currysås och ris fått en nystart.

En riktigt gott recept finns här, men ta bara hälften så mycket curry om inte du och familjen vill leka drake.

http://www.recept.nu/1.185032/recept.nu_redaktionen/huvudratter/kyckling_fagel/kycklingfile_med_currysas

När det gäller de små krypen kan de lämna spår i form av små små pyttesmå skal från larven som förpuppar sig och sedan blir en sklabagge, men vi hade inga, bara hål, hål och hål. Döäckligt.

Ha en skön helg

Kram Lotta

Lillnea sa...

Jag är urusel på att laga mat. Jag har ett fåtal rätter som jag kör på repeat: vegetarisk lasagne, äggakaga (är man skåning så är man), blodkorv, pannkakor och pasta carbonara. Så det är väl ingen överraskning att det är maken som oftast står för matlagningen här hemma. Kan tipsa om hans mumsiga kycklinggryta som är extra god nu på hösten: http://www.tasteline.com/Recept/Andreas_Kycklinggryta

Aase sa...

Ja det här med att laga mat är ett kapitel för sig, jag fick en nystart då jag köpte LCHF husmanskost och LCHF för kvinnor Ibland brukar det hjälpa med en kokbok som har vackra bilder och som lockar med dem :) Fotoälskare som jag är.
Själv har jag slutat äta rött kött pga min fibromyalgi, så här blir det mycket kycklinggrytor :=)
eller Korv stroganoff på kycklingkorv som ger mer smak än vanlig korv.

Ha en skön lördag!! Kram Aase

m sa...

Vi kör med matkasse varannan vecka just för att få variationen i våra måltider. Annars blir det lätt köttfärssås, pannkakor, makaroner och korv och det är jag så trött på. I matkassen är det alltid ett fiskrecept, en kyckling, en soppa, sen någon nötköttsrätt osv. Härligt att varannan vecka slippa planeringen. :-) Å, jag läser också regelbundet din blogg. Härligt!

/Maria

Anna sa...

Här ska du gå in och botanisera
http://helenas-web.nu/

Här finns allllllt!

Höstkramen Anna

Mallan sa...

Gjorde en enkel kebabgryta idag och kom då att tänka på familjen karlsson.

Köp strimlat kebabkött. Stek det tillsammans med hackad lök. Häll på lite gräddfil och sedan krossade tomater. I med lite fond. Salt och peppar. Låt det puttra lite. Serveras med ris och sallad. Mums och går på ett kick.

Ellison sa...

Den här rätten är så enkel att till och min 67-årige pappa som knappt vet vad ett durkslag är kan fixa lätt som en plätt. Och otroligt gott är det. Servera gärna med vitlöksbröd till, för att lyxa till det lite extra!

Pastasås med kräftstjärtar
1 burk kräftstjärtar
1 burk hela eller krossade tomater
1 burk creme fraiche chili och paprika
1 burk creme fraiche vanlig (kan uteslutas om man vill ha en starkare sås, men det blir ganska så starkt ändå)
dill

Blanda allt i en kastrull. Låt det bli varmt men det ska inte koka. Servera till nykokt pasta:) Smaklig måltid!

Smart att samla recepten i en pärm förresten! Jag håller fortfarande på att fundera ut hur jag ska få alla mina recept samlade på ett och samma ställe. Och att försöka att bara behålla de som är goda och göra sig av med de som blev mindre bra! Kram